DC alapú fejlesztés

Development center, vagyis fejlesztő központ amelyben modellezett üzleti helyzetben mérjük fel a vezetők / munkatársak készségeit. Egyéni fejlesztési irányok, strukturált kompetencia mérés alapján.
A Development Center olyan kompetencia-mérési módszertan, amelyben
  •     modellezett üzleti helyzetek alapján értékeljük a résztvevőket
  •     azzal a céllal, hogy kijelöljük azokat a fejlesztési irányokat a résztvevő számára,
  •     amelyek elérése hozzásegíti, hogy jelenlegi vagy jövőbeli szerepét sikeresen tudja betölteni.

Fontosnak tartjuk ebben a definícióban, hogy a DC-t fejlesztési célokat meghatározó eszköznek tekintjük, s nem alkalmassági tesztnek, amelynek a vége a résztvevő pozíció- vagy szervezet elhagyása.
Igaz ez még akkor is, ha több esetben – jellemzően Tehetség-pool vagy Utánpótlás-pool-ok kialakításánál – előfordul, hogy a DC eredménye nem „csak” fejlesztési fókusz, hanem egy „igen-nem” jellegű döntés egy csapatba való bekerülésről.

 

A DC-k sikeressége szempontjából a következő tényezőket tartjuk fontosnak:

  •     A kompetencia-rendszer azokat a kompetenciákat tartalmazza, amelyek valóban szükségesek ahhoz, hogy a résztvevő hosszú távon sikeresen töltse be szerepét. Fontos, hogy a kompetencia-rendszer olyan magatartásokra, viselkedésmintákra legyen lefordítva, amelyek mind a hétköznapokban, mind a DC-n megfigyelhetők és ez által értékelhetők.
  •     A mérés relevanciája szempontjából fontos, hogy a DC-feladatok olyan üzleti helyzeteket modellezzenek, amelyek a résztvevő – jelenlegi vagy jövőbeli – munkáját ténylegesen jellemzik.
  •     Az értékelők között legyen belsős, üzleti értékelő és külsős tanácsadó (moderátor és értékelő-visszajelző) is. Egyaránt fontosnak tartjuk az üzleti értékelők szempontjainak megjelenését az értékeléskor, és a külsős megfigyelők hozzáadott értékét is, hogy a szervezetben „honos, megerősített” viselkedésekre felhívják a figyelmet.
  •     Az értékelők (külső és belső) felkészítésére nagy figyelmet fordítunk (feladatok megismerése, kompetencia-rendszer értelmezése, skála-értékek tartalmának meghatározása), hogy minden szempontból egységes rendszer és alapelvek mentén tudják az értékelők már megfigyelni is a résztvevőket.
  •     A DC fontos jellemzője, hogy közvetlenül a feladatok teljesítése után is legyen lehetősége a résztvevőknek feldolgozni a tapasztalataikat, sikerélményeiket vagy kudarcaikat, esetleg visszanézni önmagukat valamelyik feladat teljesítésében. Ezért minden DC után biztosítunk időkeretet arra, hogy a résztvevők egy külső moderátor segítségével – videóval vagy anélkül - csoportosan fel tudják dolgozni élményeiket.
  •     A DC-jelentés megírásakor a fejlesztésben tapasztalt tanácsadóink az értékek és értékelések alátámasztása mellett arra is fókuszálnak, hogy fejlesztési terv elemeket javasoljanak a látottak alapján a résztvevőknek.
  •     Abban tudunk hinni, hogy a DC-résztvevők számára sok segítséget jelent, ha egy külsős coach támogatja az eredmények feldolgozását és befogadását egy coaching-beszélgetés keretében.
Új Magyarország Fejlesztési Terv