Élménybeszámoló a clevelandi Advanced Apprecitative Inquiry képzésről


2013.11.06. Augusztus végén elmentem Cleveland-be, hogy az Appreciative Inquiry születési helyén (a clevelandi klinika volt az első AI projekt), az AI atyjától, David Cooperridertől tanuljak.

A kurzus zseniális volt, de leginkább a most folyó kutatási projektjük érintett meg. A "World Inquiry into business as an agent for world benefit" kutatás azokat a jó sztorikat keresi, ahol a vállalatok a világ jobbításáért dolgoznak fő üzleti tevékenységükön keresztül. Tehát nem csak jótékonykodnak, adományoznak, önkénteskednek: hanem egyszerűen olyan termékeket, szolgáltatásokat fejlesztenek ki, vagy olyan módon termelnek, ami hosszú távon is fenntartható.
A kedvenceim:


 "Shoes that bloom": Ha elhordtad a cipődet, ültesd el, néhány hét alatt lebomlik. Ami viszont még jobb, napok múlva virágok nőnek a helyén! Szentimentálisoknak: ültesd el a babád kinőtt cipőjét, fa nő belőle... Ráadásul a gyár pozitív energiafelhasználású (több energiát termel, mint amennyit használ).


 


Szeretnél napenergiát használni, de túl drága? Sajnos Magyarországon még nincs sok választásod. Az USA számos államában elérhető viszont a Solar City szolgáltatása: ingyen megkapod és felszerelik Neked a napkollektorokat, kiépítik a rendszert. Ingyen karbantartják. Csökken az energiaszámlád. 3 év múlva a teljes megtakarítás a Tiéd, addig a Solar City levesz a megtakarításból annyit, hogy neki is bőven megérje.Ez már a vicces gadget kategória: ha nagy nemzeti parkban több napos kirándulásra mész, ne legyen szükséged áramra akkor se, ha tölteni akarod a telefonodat. Berakod ezt a kis cuccot a hátizsákba és saját mozgásod energiájától töltődik majd....
Én is keresem ezeket a sztorikat itt, Magyarországon. A MagNet Bank-nál voltam, zseniális a sztorijuk. Van valakinek ötlete hova lenne érdemes még mennem?

    Anita


Az Appreciative Inquiry módszertanról itt olvashatsz részletesebben.

Új Magyarország Fejlesztési Terv