Élménybeszámoló az Appreciative Inquiry belső képzésünkről

2014.01.21. Anita az Advanced Appreciative Inquiry képzésen való részvétele után novemberben egy kétnapos, magas színvonalú belső AI továbbképzést szervezett és tartott meg a csapatnak. Amellett, hogy szakmailag fejlődtünk, jó volt a két nap során tanulóközösségként is összekapcsolódni egymással.

 Az Appreciative Inquiry (AI) elméleti hátterének, alapelveinek közös feldolgozása, lefordítása, megvitatása után a gyakorlatnak jutott nagy szerep. A képzés során kiscsoportokban és nagycsoportban két, egymással váltakozó szerepben voltunk jelen: tanácsadói szerepünkben konkrét projektek átgondolásával és részletes előtervezésével foglalkoztunk. Emellett egy mini AI folyamat keretében (a „Hogyan fejlesszük belső tudásmegosztásunkat?” hívókérdéssel) aktív résztvevőként saját magunkon dolgoztunk: pozitív, kimagasló példákat keresve interjúztunk - összesítettünk, mintázatokat kerestünk-megálmodtunk és vizualizáltunk- terveztünk és kísérleteztünk.

Sajátélményű tapasztalatot szereztünk az AI folyamat energizáló hatásáról és arról, hogy a folyamat Tervezés/Design fázisában (az AI folyamat ciklusáról részletesebben itt) mennyi plusz energia termelődik abból is, ha nemcsak tervezünk, hanem konkrétan nekikezdünk ötleteink kidolgozásának, kipróbálásának, a ”csinálásnak”.


  


   

Új Magyarország Fejlesztési Terv