Kompetenciarendszerek

A kompetencia rendszer az elvárásokat fogalmazza meg, illetve tisztázza a szervezet és a vezetők számára. Egységes viselkedés mintákat ír le, tartalmazza a cég/szervezet jövővel kapcsolatos céljait, várakozásait, valamint azt, hogy a vezetői kultúrát milyen irányba kívánják alakítani és formálni.


Mikor javasoljuk kompetencia rendszer kialakítását?

Akkor, amikor az ügyfeleink egy-egy közös munka során átfogó vezetésfejlesztési- és/vagy tehetségprogram vagy karrier menedzsment rendszer kialakítását tervezik és nincs, vagy elavult a jelenlegi kompetenciarendszer, illetve ha további HR rendszereket kívánnak kompetencia alapúvá tenni.


 


A kompetenciák fejlesztésének alapelvei:

 

Illeszkedés
A kompetenciarendszerek egyik célja a már működő és a később kiépítendő HR-rendszerek támogatása, ezért kulcsfontosságú az illeszkedési pontok és alapelvek kialakítása.
 
Egységesség és munkakör-specifikusság egyensúlya
A kompetenciarendszer összeállításánál egyaránt törekszünk arra, hogy az egységes szemléletű és szerkezetű legyen, valamint hogy a munkakörök sajátosságai is megjelenjenek benne.
 
Gyakorlatias szemlélet
Az egyes kompetenciákat nem definiáljuk, hanem olyan egyszerű magatartásformákkal írjuk le, amelyek megfigyelhetők, illetve elvárhatók a napi munkavégzés során.
 
Fejlesztői szemlélet
A kompetenciaprofilokat úgy határozzuk meg, hogy azok minél inkább a későbbi egyéni fejlesztést szolgálják.
 
Bevonás és elkötelezettség
A rendszer kidolgozásának folyamata az érintettek interjúk, workshopok és egyéni munka által történő széles körű bevonására épül, hogy a helyi adottságokat minél teljesebben figyelembe tudjuk venni, a folyamatba bevont személyek elköteleződjenek, valamint a résztvevők a folyamat hírvivőivé váljanak.

Felkészítés a használatra
A fejlesztés nem ér véget azzal, hogy kész a rendszert leíró dokumentum. A vezetők akkor fogják használni a kompetenciákat, ha értik a jelentését és tudják,hogy vezetői munkájukban mire és miként érdemes használni ezeket. Éppen ezért a folyamat végén javasoljuk, hogy a vezetők valamilyen formában támogatással kezdjék használni a rendszert (tréning, shadow coaching).

Új Magyarország Fejlesztési Terv